Koloniën van Weldadigheid

entree museum Kolonien van Weldadigheid FrederiksoordBezoek de drie vrije Koloniën: Wilhelminaoord, Willemsoord en Frederiksoord. De geschiedenis van dit prachtige project van generaal Johannes van den Bosch. In 2018 wellicht UNESCO!!!

De Koloniën van Weldadigheid zijn in 1818 ontstaan na het bewind van Napoleon toen de Nederlanden arm waren achter gelaten. De drie eerder genoemde koloniën waren vrije gebieden met landbouw en onderwijs als pijlers om armen een betere plaats in de maatschappij te geven.

Rond wandelen en voelen hoe het geweest moet zijn om hier te wonen en werken kan het beste bij het museum in Frederiksoord Op slechts 8km van ons verblijf. Fiets en wandel verder in het gebied om de meer dan 60 gebouwen die nog onder de Stichting Maatschappij.

Alle info over dit bijzondere stuk geschiedenis tref je op: www.kolonienvanweldadigheid.eu

***
Tips: Je kunt via de 'Kolonien route' met de Drentse fiets pruverij door het gebied fietsen (route rond de 30km) middels een fraaie route en gelijk wat proeven in verschillende horeca gelegenheden. Deze leuke dag besteding op de fiets tref je hier (onderaan, route 2): drentse-fietspruverij.
Ook een gezellig uitje voor groepen!

Combineer je dag in de Koloniën met een bezoek aan het eigenzinnige Museums van Vledder met o.a. museum voor Valse Kunst, erg leuk voor jong en oud!

In Frederiksoord zijn ook regelmatig zeer goed bezochte markten en andere evenementen in de boomgaard, check HIER voor de agenda. Vooral de lente fair in het tweede weekend van mei is zeer druk bezocht en de moeite waard.
***

Veenhuizen en Ommerschans werden strafkolonies en nu is er in Veenhuizen nog steeds de gevangenis. Bezoek Veenhuizen ook want naast de karakteristieke architectuur is er ook het zeer gewaardeerde gevangenis museum, bierbrouwerij Maallust, Kaasmakerij Kaaslust en naast het prachtige natuur gebied Fochteloërveen.  Een gebied op slechts 20km van ons verblijf en zowel voor jong, oud, alleen tot groep een mooi dagje uit!!!

 

AO bullet

Over ons

Wie?
Josette Bierhuizen-Hermes (9-3-1973)
Serge Bierhuizen (9-3-1973)*
Jet Bierhuizen (2-12-2005)
Suus Bierhuizen (29-9-2009)

*puur toeval… Josette is 1,5 uur ouder

Lees meer

Contact

Aangenaam - Olde Horst

Josette en Serge Bierhuizen

Hoofdstraat 29

7981 AC Diever (Drenthe)

T: 0521-591868

M: 06-40840588

E: info@aangenaam-oldehorst.nl